Ompelukseni syntyvät aina jonkinlaisessa menneen ajan maailmassa, eräänlaisen ikiaikaisen syntymisen reunalla. Paikan, joka on aina silloin todempi ja elävämpi kuin maailma, jossa nyt elän.

Olin 8-9 vanha, kun vaikutuin sydämen syvyyksiin saakka jostain vanhasta kuvasta, jossa oli jokin vanha vaate tai asuste, ehkä 1600-luvulta, ehkä 1800-luvun lopulta, 1900-luvun alusta. Antiikin ajoilta. Niihin aikoihin opin erottamaan nopeasti eri aikakaudet toisistaan, pienintä yksityiskohtaa myöten, oli sitten kyse kankaista, langoista, astioista, huonekaluista, arkkitehtuurista, ovenkahvasta, ikkunanpielistä, kaikesta mitä ihmiskäsi ylipäätään loi. Kaikki oli niin itsestään selvää ja tuttua.

Ensimmäiset historialliset asuni aloin piirtää noin kymmenvuotiaana, puoliksi unessa. Asuja tuli silmieni eteen loputtomana nauhana, koulunkäynti oli toivotonta, koska näin koulunpihalla olevassa puussa sadoittain uusia pukumalleja. Muun muassa ne kiinnostivat huomattavasti enemmän kuin matematiikka. Aloin ommella barbeille vaatteita ja 13-vuotiaana oivalsin unessa kuinka ommellaan, kuinka hiha piirretään ja asetellaan etukappaleeseen. Siitä lähtien aloin ommella. Mutta kauppojen kankaat olivat tylsiä ja mitäänsanomattomia, kalliitakin; löysin parhaimmat materiaalit ja kuosit kirpputoreilta ja roskiksista, vanhoista vaatteista, antiikkiliikkeistä jne.

Sain suuren perheen, ompelin vanhanaikaisia vaatteita heille ja itselleni. Aloin myydäkin niitä. Lapset itse ehkä olisivat mieluiten pitäneet Mikki Hiiri -paitoja kuten muutkin lapset... mutta eivätpä nuo liene traumoja saaneet, vaikka joskus onkin lapsi saattanut muistuttaa enemmän ritariajan pikku prinssiä kuin tätä aikaa.

Katsotaan nyt, mitä saan aikaan, kun lapset alkavat olla pesäpuustaan lentäneitä. Olen ommellut viimeiset 15 vuotta kännykkäpussukoita ja muita laukkuja. Kaikki riippuu siitäkin, mitä löydän kirpputoreilta ja muista hyljättyjen aarteiden kätköpaikoista. Samettiverhoista saa loputtomiin kauniita takkeja. Asut eivät koulun puusta eivätkä unistani ole ehtyneet.

MetsämorsianOmpelun etusivu

Kierrätys-
filosofiani

Ompeluksia

Yhteystiedot ja tilaaminen